Mutfak

Taze baklanın 5 önemli faydası

Koronavirüsten korunmada büyük öneme sahip bağışıklık sistemini de destekleyen sağlık deposu baklayı susam yağı ile pişirdiğinizde besleyiciliğini daha da artıyor.

Taze baklanın 5 önemli faydası

Baklayı susam yağı ile pişirin

“Mevsim geçişinin olduğu şu günlerde başta Covid olmak üzere diğer hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin desteklenmesi çok önemlidir.. Bahar ayının yıldız sebzesi olan taze bakla zengin içeriğiyle son derece besleyici bir özelliğe sahip" diyen Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Nadide Can, baklayı susam yağı ile pişirmeyi öneriyor ve sebebini şu şekilde açıklıyor: "Susam yağı ile pişirdiğiniz baklanın besleyiciliğini daha da artıyor. 100 g baklada 8.2 gr karbonhidrat, 4.64 gr protein, 1.63 gr lif bulunmaktadır. Bununla birlikt sodyum potasyum, folik asit, C vitamini içeriği açısından zengindir”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Nadide Can, baklanın 5 önemli faydasına dikkat çekti: 

  • Bakla kalbi korur

Kurubaklagiller familyasından olan bakla kalp dostu olarak bilinir. Yüksek protein ve lif içermesi, kolestrol içermemesi bakımından yüksek kolestrolü olan bireylerce kırmızı ete alternatif yenilebilir. Lif içeriği sayesinde vücutta kötü kolestrolü düşürücü etkisi bulunmaktadır. Bunun yanında vegan ve vejetaryenler için kaliteli bir protein kaynağıdır. 

  • Bakla kabızlığa iyi gelir, kolon kanseri riskini azaltır

Bakla, düzenli yenildiği zaman içerdiği çözünür lif ile kabızlığa karşı iyi bir alternatiftir. Kronik olarak kabızlık yaşayan insanların kolon kanserine yakalanma riski  yüksektir. Kurubaklagilller ve sebzeler ile günlük almamız gereken lif miktarını mutlaka tamamlamalıyız. Ortalama 1 porsiyon bakla; günlük lif ihtiyacının yüzde 36’sını karşılayabilir. Yeterli lifili beslenme ile kolon kanseri görülme riskini azaltmak mümkün. Mevsiminde haftada 2 gün bakla yemekte fayda var. Ancak huzursuz bağırsak sendromu (irritabl bağırsak sendromu) olan hastalarda gaz yapabileceği için bakladan kaçınması önerilir. 

  • Bakla Bağışıklığı güçlendirir

Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu aylarda, içerdiği linoleik asit ile virüsün hücre zarı yapısını bozarak, bu sayede vücudun virüs ile savaşmasında katkı sağlıyor. Baklayı susam yağı ile pişirdiğiniz de besleyiciliğini daha da arttırmış olursunuz.         

  • Bakla zayıflamaya katkı sağlar

Bakla zengin lif ve protein oranına sahiptir. Düşük kalorili olup aynı zamanda  tok tutan bir besindir. Öğünde tüketildiğinde tokluk hissi uzun olacağından günlük kalori alımını azaltabilir.  Diğer baklagiller gibi zayıflama diyetinde mevsimindeyken muhakkak yer verilmelidir. 

  • Bakla Parkinson'un ilerlemesini azaltıyor

Yapılan bilimsel çalışmalara göre; bakla levedopa açısından zengin olan bir baklagildir. Levedopa vücutta dopamin adlı bir nörotransmittere dönüştürülür. Parkinson hastalarının tedavisinde dopamin kullanılmaktadır. Literatüre göre; zengin dopamin içeriğe sahip bakla düzenli yenildiğinde hastalığın ilerlemesinin yavaşlamasına yardımcı olabiliyor. Ancak ilaç ilaç tedavisi gören bireyler mutlaka doktor kontrolü eşliğinde yenilmelidir.

BAKLA YEMESİ TEHLİKELİ OLAN KİŞİLER?

Bakla zehirlenmesi nedir? Kimler bakla yememeli?Bakla çok faydalı bir sebze olmasına rağmen bazı kişilerin bakladan uzak durmaları gerekiyor.

 

Yorumlar